Dlaczego wędliny tradycyjne są tak smaczne?

Dlaczego wędliny tradycyjne są tak smaczne?

Wędliny tradycyjne są bardzo smaczne, pachnące i sycące, ponieważ w 90 procentach zawierają mięso. Reszta to przyprawy, dodatki naturalne i odrobina wody, dlatego są też droższe. Jednak warto je wyszukiwać, smakować i kupować, ponieważ są o wiele lepsze dla zdrowia. Czasami potrzeba więcej czasu, aby je znaleźć, ponieważ nie ma ich na zwykłych stoiskach mięsnych w sklepach, czy marketach. Nie są promowane, gdyż bardzo często są to lokalne wyroby.

Natomiast można je skosztować na targach zdrowej lub regionalnej żywności, festynach kulinarnych i dopiero wtedy można dowiedzieć się o możliwościach ich zakupu. Bardzo często są to sklepy w małych miejscowościach, niekiedy przy ubojniach lub też stragany czy bazary. Te firmy, które mają długoletnią tradycję wędliniarską, mają swoje sklepy internetowe, w których można wyroby zamówić. Wędliny te doskonale smakują jako dodatek kanapkowy, ale również obiadowy do zapiekania, czy też na kolację. Są wyprodukowane metodami naturalnymi, tradycyjnymi, dlatego część z nich jest gotowana, parzona lub też wędzona. Są to różnorodne wędliny wieprzowe, drobiowe, gęsie, salcesony, pasztety, kiełbaski na śniadanie, czy nawet parówki dla dzieci. Mięso jest w nich zwarte, a zapach unosi się od progu sklepu, dlatego przed okresem świątecznym są długie kolejki po wędliny, a niektóre nawet na zapisy. Ceny mogą być nawet 30 procent wyższe, natomiast jakość jest pierwszej klasy, a na dodatek sklep ma wszelkie potrzebne certyfikaty.

Na czym polega smakowitość wędlin tradycyjnych

Wędliny produkowane metodami tradycyjnymi to długoletnia tradycja rodzinna, przekazywana z pokolenia na pokolenie. W bardzo wielu firmach mięsnych jest to tajemnica, w jaki sposób wędliny są robione i co się do nich dodaje. Na pewno mają ogromną ilość przypraw taką jaką majeranek, bazylia, cząber, kminek, sól czosnkowa, czosnek, a także mnóstwo soli i pieprzu. Niektóre z nich są bardziej pikantne, ponieważ zawierają odrobinę papryki lub też chili. Ich zaletą jest przeważająca ilość dobrej jakości mięsa, które jest solidnie przebadane. Ponadto wędliny przechodzą przez pełny proces technologiczny, czy dojrzewania, stąd też ich smak jest tak ciekawy. Producenci wędlin tradycyjnych nie używają żadnych dodatków chemicznych, dlatego wędliny te nie psują się tak szybko i nie zmieniają swojego zapachu po kilku dniach. Mogą leżeć w lodówce, a także można je zamrozić.

Ładnie zapakowane są chętniej kupowane przez klientów na domowy stół oraz po to, by poczęstować gości. Kolejną zaletą jest to, że wędliny są suche, nie zawierają zbyt dużej ilości niepotrzebnego tłuszczu, wody, nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, a proces parzenia czy wędzenia jest zgodny z procedurami unijnymi. Zdarza się, że na zamówienie wędlin tradycyjnych trzeba poczekać kilka tygodni, ponieważ popyt powoduje, że masarnie nie nadążają za produkcją. Pomimo tego nie przyspieszają tego procesu, ponieważ wiedzą, że smak i jakość są najważniejsze. Klienci chętnie płacą za smak większe pieniądze, a także odwiedzają targi regionalne ze zdrową żywnością.

Więcej informacji

Sprawdź wędliny tradycyjne – https://wedlinyzdebiny.pl/ – Wędliny z Dębiny – rodzinna masarnia z tradycjami

Admin

Dodaj komentarz